Pysznym sposobem na ochłodę: Przepisy na chłodniki na upalne dni

Pomysły na chłodniki

Słoneczne dni nastrajają optymistycznie, ale upały potrafią odebrać siły. Wówczas z przyjemnością schładzamy organizm na różne sposoby. Chętnie sięgamy po zimne lemoniady, ale szukamy też przepisów na lekkie dania. Królem lata zdecydowanie jest chłodnik, który można przygotować na wiele sposobów. Zapewnia orzeźwienie, kusi przyjemnymi aromatami i dostarcza cennych składników odżywczych. Sprawdź nasze propozycje.

Co to jest chłodnik?

Chłodnik jest zdrową zupą podawaną na zimno. Prezentuje się apetycznie i wspaniale chłodzi rozgrzany organizm. To idealna opcja na gorące dni. Nie wymaga długotrwałego stania nad garnkami, a na dodatek wiele przepisów stanowi lekkie propozycje, które wspierają odchudzanie i utrzymanie zgrabnej sylwetki. Chłodnik gasi pragnienie, a także zaspokaja apetyt. Warto eksperymentować z sezonowymi warzywami oraz owocami. Wypróbuj również wersje z jogurtem oraz kremową bazą warzywną. Pożądanym uzupełnieniem tej letniej zupy są zioła. Sięgaj po świeże listki mięty oraz bazylii, których smak i aromat wspaniale łączą się z wieloma produktami. W mistrzowski sposób wzbogacają kompozycję składników. Najprostsze chłodniki przygotujesz w kilkanaście minut. Tylko ich schłodzenie wymaga odrobiny cierpliwości, ponieważ najlepiej włożyć je do lodówki na co najmniej pół godziny.

Wśród popularnych propozycji znajduje się chłodnik litewski, ogórkowy, z awokado albo z truskawek. Trudno pominąć też hiszpańskie gazpacho, o którym powiemy za chwilę więcej. Aby chłodnik był bardziej sycący, można do niego dodać ryż lub makaron. Orzeźwiające zupy sprawiają, że gorące dni przestają być uciążliwe. Chłodnik nie tylko doskonale schładza, ale też nawadnia organizm. Delektuj się wyjątkowym smakiem wybranego przepisu i ciesz się słońcem.

Chłodnik ogórkowy z rzodkiewką – klasyka, której trudno się oprzeć

Ogórki mają świeży i orzeźwiający smak oraz aromat, a rzodkiewki charakteryzują się lekką ostrością i chrupkością, co również wpisuje się w wiosenno-letnie klimaty. Chłodnik ogórkowy z rzodkiewką to dobra propozycja na przystawkę lub obiad, gdy słońce grzeje coraz mocniej. W przepisie, który proponujemy, zostały użyte śmietana oraz kefir, dzięki czemu zupa zyskała kremową konsystencję. Przygotuj chłodnik zgodnie z naszymi wskazówkami: https://uwielbiam.pl/przepis/chlodnik-ogorkowy-z-rzodkiewka/. Zacznij od ugotowania jajek na twardo. Ogórki obierz, a następnie przekrój wzdłuż i usuń środek ogórka przy pomocy łyżki.  Połącz je z kefirem oraz czosnkiem i blenduj do uzyskania gładkiej masy. Dodaj śmietanę. Pamiętaj też o przyprawieniu solą oraz pieprzem. Na końcu posyp posiekanym koperkiem oraz startą rzodkiewką. Dodaj ugotowane jajka.

Gazpacho – hiszpański chłodnik z pomidorów

Gazpacho to nazwa zupy pochodzącej z Hiszpanii. Wywodzi się z Andaluzji, która stanowi część regionu historycznego i kolebkę tańca flamenco. W przeszłości była przygotowywana przez ubogich rolników i miała inny skład. Kiedyś przyrządzano ją z wody, chleba oraz oliwy. Dziś jej podstawę stanowią soczyste pomidory. Gazpacho przyrządza się bez gotowania składników. Oprócz pomidorów potrzebna jest papryka, ogórek i cebula. Wszystkie składniki należy pokroić i zblendować. Aby tradycji stało się zadość, dodaje się miąższ chleba. Może też być np. cała bagietka, której skórka jest delikatna. Ponownie blendujemy, dodając równocześnie ząbek czosnku, sól oraz pieprz. Zupę podajemy z pokrojoną w kostkę fetą oraz kawałkami warzyw. Gazpacho obfituje w przeciwutleniacze, gasi pragnienie i zachwyca smakiem oraz konsystencją.

Chłodnik truskawkowy z makaronem – sycące owocowe orzeźwienie

Gorąco polecamy korzystanie z owoców sezonowych. Truskawki sprawdzają się znakomicie jako dodatek do śniadań i składnik deserów, ale chłodnik z ich udziałem jest po prostu bezkonkurencyjny. Przepis na zupę z truskawkami jest niezwykle prosty. Do truskawek dodaj miód i maślankę, a potem wszystko zblenduj. Aby chłodnik zapewniał większe uczucie sytości, ugotuj makaron typu nitki. Po przestudzeniu dodaj go do truskawkowej zupy. Ozdób listkami mięty, które zapewnią jeszcze większe orzeźwienie w upalny dzień.